Superborea

marraskuu 2023

sävellys Juha T. Koskinen & Jean-Philippe Rameau

sovitus Pekka Silén & Juha T. Koskinen

koreografia Kaisa Torkkel & Janne Marja-aho

visuaalinen suunnittelu Kimmo Karjunen

äänisuunnittelu Jaakko Kulomaa

Janne Marja-aho, tanssi

Barokkiyhtye Cornucopia

Pekka Silén, nokkahuilu

Hannu Vasara, viulu

Louna Hosia, viola da gamba

Marianna Henriksson, cembalo

Superborea on esitys, jossa kolme traditiota kohtaa: uusi sävellys barokkisoittimille, barokkioopperan sävelet sekä nykytanssin kieli. Valot, projisoinnit ja elektroninen äänimaailma nivovat esityksen kokonaisuudeksi.

Kokonaisuus on koostettu Juha T. Koskisen uudesta sävellyksestä, Jean-Philippe Rameaun oopperan Les Boréades musiikista sekä Janne Marja-ahon tanssista hänen ja Kaisa Torkkelin koreografiaan. Juha T. Koskinen on työstänyt kaikki sävellyksensä osat dialogina Rameaun musiikin kanssa; osa on vielä osittain barokiksi tunnistettavaa, osa on kokenut muodonmuutoksen 2000-luvun sävelkieleksi. Säveltäjä ja nokkahuilisti Pekka Silén ovat koostaneet musiikkikokonaisuuden ja sovittaneet soitinyhtyeelle osat Rameaun oopperasta. Myös vaikutteet japanilaisesta Nō-teatterista ovat kuultavissa.

Superboreassa raivoavat pohjoiset tuulet ja myrskyt. Ne myös laantuvat ja antavat tietä tanssijan ja neljän soittajan eleganteille, riehakkaille, elegisille ja kiihkeille tansseille sekä pakahduttaville oopperafragmenteille. Tanssin vimma, vilske ja intohimo väistyvät, lopuksi kaikuu vain yksinäinen bassonokkahuilu.

Kimmo Karjunen täyttää esitystilan huikeilla valoilla ja projisoinneilla; Jaakko Kulomaan elektronisen äänimaailman materiaalina on soitettua, puhuttua ja tanssittua ääntä teoksesta. 

Juha T. Koskisen sävellys on Cornucopia-yhtyeen tilaus, johon Suomen säveltäjien Sibelius-rahasto on myöntänyt apurahan. Koko produktio toteutettiin alunperin Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

 

 

Virheviesti