Superborea

Pe 29.6.2018 klo 19:00
Kapsäkki goes Pride!; Musiikkiteatteri Kapsäkki, Hämeentie 68, 00550 Helsinki

sävellys Juha T. Koskinen & Jean-Philippe Rameau

sovitus Pekka Silén & Juha T. Koskinen

koreografia Kaisa Torkkel & Janne Marja-aho
visuaalinen suunnittelu Kimmo Karjunen
äänisuunnittelu Jaakko Kulomaa

Janne Marja-aho, tanssi

Barokkiyhtye Cornucopia

Pekka Silén, nokkahuilu
Hannu Vasara, viulu
Louna Hosia, viola da gamba
Marianna Henriksson, cembalo

Superborea on esitys, jossa kolme traditiota kohtaa: uusi sävellys barokkisoittimille, barokkioopperan sävelet sekä nykytanssin kieli. Valot, projisoinnit ja elektroninen äänimaailma nivovat esityksen kokonaisuudeksi.

Kokonaisuus on koostettu Juha T. Koskisen uudesta sävellyksestä, Jean-Philippe Rameaun oopperan Les Boréades musiikista sekä Janne Marja-ahon tanssista hänen ja Kaisa Torkkelin koreografiaan. Juha T. Koskinen on työstänyt kaikki sävellyksensä osat dialogina Rameaun musiikin kanssa; osa on vielä osittain barokiksi tunnistettavaa, osa on kokenut muodonmuutoksen 2000-luvun sävelkieleksi. Säveltäjä ja nokkahuilisti Pekka Silén ovat koostaneet musiikkikokonaisuuden ja sovittaneet soitinyhtyeelle osat Rameaun oopperasta. Myös vaikutteet japanilaisesta Nō-teatterista ovat kuultavissa.

Superboreassa raivoavat pohjoiset tuulet ja myrskyt. Ne myös laantuvat ja antavat tietä tanssijan ja neljän soittajan eleganteille, riehakkaille, elegisille ja kiihkeille tansseille sekä pakahduttaville oopperafragmenteille. Tanssin vimma, vilske ja intohimo väistyvät, lopuksi kaikuu vain yksinäinen bassonokkahuilu.

Kimmo Karjunen täyttää Cirkon Maneesin huikeilla valoilla ja projisoinneilla; Jaakko Kulomaan elektronisen äänimaailman materiaalina on soitettua, puhuttua ja tanssittua ääntä teoksesta. 

Juha T. Koskisen sävellys on Cornucopia-yhtyeen tilaus, johon Suomen säveltäjien Sibelius-rahasto on myöntänyt apurahan. Koko produktio toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella.